kepsmedtryck.com

Kepsens historia

Idag bärs kepsen av gammal som ung, under kontorstid och under träningstillfällen. Men hur kom det sig egentligen att en huvudbonad som kepsen fick ett sånt stort genombrott?

Kärt barn har många namn. Kanske har du växt upp med kepsen kallad kepa? Idag har även kärt barn många skepnader. En keps idag kan vara allt från en så kallad Flatpeak, en Chinotwillskeps, en racingkeps, seglarkeps eller till en jaktkeps. Men hur ser kepsens historia ut egentligen?

En keps är alltså en huvudbonad som är gjord av ett mjukt tyg och har en hårdare skärm. Själva ordet keps kommer från det engelska ”cap”. Även kepsens ursprung som huvudbonad uppkom med stor sannolikhet i England under slutet av 1800-talet. Men det engelska ordet ”cap” kommer än mer långväga ifrån, närmare bestämt från det latinska ”cappa” som betyder hätta eller kappa. Den engelska kepsen är dock lite annorlunda utseendemässigt än den svenska. Medan en svensk keps har en skärm framtill har inte alltid den engelska kepsen detta.

På senare år har kepsen i Sverige blivit en vanlig accessoar som följer resterande modetrend. Intressant är därför den möjliga konflikt som kan uppstå mellan modeintresse och klädkoder och konventioner. Att ha på sig huvudbonader likt keps är ibland inte en självklarhet vid arbete och studier som pågår inomhus.

I Sverige var kepsen en självklarhet för de som spelade bandy fram tills att det infördes hjälmtvång 1965/1966. För att skydda bättre var kepsen då vara stoppad med bolster. Bolster är i stort sett en mjuk dyna eller liknande.

Många kepsar används framför allt vid den varmare tiden på året. Kepsar är ett väldigt bra skydd mot solen. Men idag kan vi även se hur många kepsar görs av ett varmare material för att kunna fungera som alternativ till andra värmande huvudbonader likt mössa under de kallade månaderna på året.